Doe mee aan één (of meerdere) van de inspirerende workshops op het gebied van cultuureducatie en ervaar hoe jij het vervolgens kan toepassen in de klas! Deze
workshops zijn gratis voor iedereen die werkzaam is in het basisonderwijs in de gemeente Hellendoorn, Wierden, Rijssen-Holten, Twenterand, Hof van Twente,
Haaksbergen, Olst-Wijhe en Raalte.
Kunstbezoek nabespreken met kinderen
Door Nadieh Grauwmans-Tigchelaar
Hoe laat je kinderen een open, inhoudelijk gesprek voeren naar aanleiding van kunst(vormen) die ze net gezien hebben? Leerkrachten vinden het vaak een grote uitdaging om esthetische ervaringen in de klas te bespreken. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat zo’n gesprek te schools – of andersom – juist te vrijblijvend wordt?
In deze workshop oefen je met het voeren van een open gesprek over bijvoorbeeld een theatervoorstelling die kinderen gezien hebben. Dit gebeurt aan de hand van een gesprekstool. Je maakt kennis met de theorie achter de gesprekstool: waarom is het belangrijk kunstbezoek op een open manier met kinderen te bespreken? De gesprekstool is laagdrempelig en kan in alle leerjaren van het basisonderwijs worden ingezet. Je kunt je vaardigheden meteen inzetten in de praktijk!
Do 17 oktober 2024 | 19.30 tot 20.00 u
ZINiN Bibliotheek Nijverdal
Door Tessa Totaaltheater
In deze workshop leer je dans, beweging, spel, toneel, zang en stemwerk gebruiken als dagelijkse aanvulling, stimulatie, ontspanning en ondersteuning op de gegeven lesstof. Door kunst en cultuur krijgen kinderen sneller inzicht in wie ze zijn en welke rol ze spelen in de omgeving waarin ze leven.
De oefeningen kunnen als energizer, warming up of ontspanning worden aangeboden. Ze passen gedurende de dag op elk willekeurig moment.
Wo 13 november ‘24 | 15.30 - 17.00 uur
Bibliotheek Vriezenveen
Van Pinterest naar een echte creatieve les in de klas
Door Saskia Pekelharing
Tijdens deze workshop laat Saskia Pekelharing aan de hand van een voorbeeld les zien hoe zij creativiteit en verbeelding aanspreekt bij leerlingen. Daarbij komen onderwerpen aan bod als: Dat leerlingen leren creatief denken te ontwikkelen vinden we allemaal belangrijk. Maar hoe weet je nou of de leerlingen echt creatief bezig zijn geweest? Hoe doe je dat bij een thema zoals Sinterklaas, of Romeinen? En hoe doe je dit als je bijvoorbeeld zelf niet graag knutselt, en in minder tijd?!!
Je gaat tijdens deze workshop zelf aan de slag en kunt meteen ideeën meenemen naar je eigen klas. De training wordt gegeven door Saskia Pekelharing. Zij is illustrator van kinderboeken, trainer, en kunstdocent voor vele scholen in het land.
Di 28 januari '25 | 15.30 - 17.00 uur
HOFtheater Raalte
[ in de flyer staat dinsdag 21 januari genoemd, maar door een fout in de planning is de workshop een week verplaatst, naar dindag 28 januari ]
Door Mech Benjaminsen
Sinds 2021 wordt van leerkrachten verwacht dat ze leerlingen opleiden tot burgers die op basis van eigen idealen, waarden en normen bijdragen aan een democratische rechtsstaat. Sommige leerkrachten verzuchten dan: ‘nog meer taken’. Maar is dat wel zo? En zijn er wellicht mogelijkheden om de doelen van burgerschap te koppelen aan de doelen van de kunstvakken? In deze workshop onderzoek je samen met Mech Benjaminsen de mogelijkheden om de lessen van beeldend, muziek en drama in te zetten voor burgerschap. Je gaat zelf aan de slag zodat je na afloop concrete opdrachten in handen hebt voor in je eigen school.
Wo 19 maart '25 | 15.00 - 17.00 u
Kulturhus Holten
Door Karin Köster
Met bamboestokken kunnen kinderen geweldig bouwen. Maar hoe zorg je er voor dat er een creatief element in zit? Tijdens de workshop gaan we zelf bouwen. Daarbij worden de opdrachten verdeeld in onderbouw en bovenbouw. Centraal staat het samen bedenken van creatieve oplossingen voor de opdracht die wordt gegeven. Na de workshop kunnen de deelnemers ook bamboestokken lenen van de Cubahof (Hof van Twente) om op de eigen school mee aan de slag te gaan (incl. A4 met creatieve bamboe opdrachten). De workshop wordt gegeven door Karin Köster, cultuurcoach in Hof van Twente en Olst-Wijhe.
Di 16 april 2025 | 15.30 - 17.00 u
Op een school in de buurt van de meeste aanmeldingen